Silajlik Mısır’da biçim dönemi kaliteyi önemli ölçüde belirler süt cizgisinin danede %50 olduğu dönemlerde en kaliteli slaj elde edildiği yapılan çalışmalarla belirlenmiştir
Mısır silajında en uygun hasat, koçan ikiye kırıldığında danedeki süt çizgisinin 3/4 veya 2/4 olduğu dönemdir.
Bu dönemdeki KM % 30-35 metaryelin silolanması(depolanması) için idealdır.
Silaj yaparken danesi, slaj biçme makinasının patlatıcısıyla patlatılmış mısırlarda sindirim önemli ölçüde artar fotoğrafta danesi patlatılmış bir avuç mısır silaji görüyorsunuz bu mısır slajinin sindirim oranı danede yüzde 30’lara varan oranlarda artış gösterebilir.
Silaj, suca zengin yemlerin havasız bir ortamda süt asidi bakterilerinin etkisiyle fermantasyona uğratılması sonucu elde edilen yemdir. Yemin saklandığı yere de silo veya silaj çukuru adı verilir.
Ülkemizde son yıllarda hayvan başına et ve süt verimi artmıştır. Bu artışta buğdaygil ve mısır silajının büyük payı olduğu bilinmektedir. özellikle nemli bölgelerde otun kurutulma sorunu ve çoğu bitkinin kolayca silolanması silaj üretimini yaygınlaştırmıştır. Bitkilerin besin maddelerinde çok az bir kayıp ile saklanması, hava şartlarından fazla etkilenmemesi, mekanizasyona uygun olması, hasat ve taşıma kayıplarının azlığı ve iyi yapılmış silajların uzun süre korunabilmesi gibi nedenler ile silaj kullanım alanı giderek yaygınlaşmaktadır.
kaynak : Kaba Yem Borsası facebook sayfasından alıntı yapılmıştır
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]