İçeriğe geçin

Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı
5 (1)

       Hayvanlarımızın genetik kapasiteleri ve çevre şartları ne kadar iyi olursa olsun bakım ve besleme iyi olmadığı sürece onlardan istediğimiz yüksek verimi almamız mümkün değildir. Yeşil otun olmadığı kış aylarında hayvanlarımıza yeşil, sulu ve ekonomik olarak verebileceğimiz tek kaba yem silajdır.

       Silaj yapılacak bitkilerin başında mısır gelir. En kaliteli silaj mısırdan yapılır. Silaj yapılarak değerlendirildiğinde bu
bitkinin tüm toprak üstü aksamlarından yararlanılmış olur.

Mısır çeşitleri içinde dane ve sap verimi yüksek herhangi biri silajlık olarak yetiştirilebilir. Silajlık mısır tarımının normal mısır yetiştiriciliğinden hiçbir farkı yoktur.

Düzce Mısır Silajı Hemen Ara Gözütok Tarım
Düzce Mısır Silajı Hemen Ara Gözütok Tarım

Silaj Yapmanın Faydaları

  • Yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı kış aylarında hayvanların iyi ve ucuz beslenmesini sağlar.
  • Ot depolama sorunu ve depo masrafları en aza indirilir. 2 ton kuru otun depolandığı yere 15 ton yeşil yem depolanabilir.
  • Yeşil yemlerin kurutulmasıyla sap ve yaprakları sertleşerek dökülür. Sapları sertleştiği için besin değeri düşer hayvanlar tarafından sevilerek yenmez. Fakat silolamada yemlerin besin değerinde kayıp meydana gelmez ve hayvanlar tarafından sevilerek yenir.
  •  Silajlık bitkiler tarlayı erken boşaltırlar dolayısıyla diğer
    bitkilerin ekimi için uygun zaman kalmaktadır.

Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinde Kullanılacak Çeşitleri

Silajlık mısır yetiştiriciliğinin dane mısır yetiştiriciliğinden tek farkı daha erken biçilmesidir. Sulama imkanı varsa mutlaka hibrit çeşitler kullanılmalıdır. Ancak
sulama imkanı yoksa bölgemizde sulama yapılmadan da iyi sonuçlar veren Karadeniz Yıldızı ve Arifiye gibi kompozit çeşitler yetiştirilmelidir.

Ekim Zamanı

Silaj amaçlı mısırın, ekim tarihini belirlemek için ilk ve son don tarihleri, hava sıcaklığı ve ön bitkinin tarlayı terk ettiği tarih bilinmelidir. Ana ürün olarak silajlık mısır ekilecek olursa Nisan-Mayıs aylarında, ikinci ürün olarak ekim yapılacaksa Haziran-Temmuz ayları uygun tarihlerdir. Sıraya ekimde 2-2.5 kg/da, serpme ekimde 3-4 kg/da tohum atılmalıdır.

Toprak Hazırlığı

Silajlık mısırın ana ürün olarak ekiminde tarla pullukla sürülür, kültüvatör veya diskaro ile toprak parçalanır ve tapan çekilerek tohum ekilecek duruma getirilir. İkinci ürün olarak ekim yapılacaksa sulanabilen arazide buğday anızına ekim yapılacak ise anıza direkt ekim yapılması uygun olmakta, veya standart toprak hazırlama işlemleri yapılmalıdır. Silajlık mısırın sıraya ekimi önemlidir. Çünkü silaj makinesi (tek sıralı, çift sıralı) ile hasat edileceğinden (pnömatik mibzerle) sıra arası 65-70 cm, sıra üzeri 10-12 cm olmalıdır.

Hasat Zamanı

Silajı yapılacak bitki yem kalitesinin, silolama yeteneği ve en yüksek verimin sağlandığı zamanda hasat edilmelidir.
Silaj yapılacak bitkinin nem oranı çok önemlidir. Nem oranının yüksek veya düşük oluşu yapılacak silajın kalitesini
düşürür, bozulmalara sebep olur.
Silaj yapımı için en uygun zaman koçanlardaki danelerin olgunlaşmaya yüz tuttuğu, ancak dişle rahatlıkla ezilebilecek derecede suyunu kaybetmediği devredir.
Biçimde daha fazla gecikilirse daneler sertleşeceğinden hayvanlar tarafından tam sindirilemez.

Her Türlü Mısır Silajı İhtiyacınız için Düzce Mısır Silajı www.gozutoktarim.com ulaşıp temin edebilirsiniz.

GÖZÜTOK TARIM DÜZCE MISIR SİLAJI, PANCAR KÜSPESİ, SAMAN ALIM SATIM YERİ 0541 567 04 54
GÖZÜTOK TARIM DÜZCE MISIR SİLAJI, PANCAR KÜSPESİ, SAMAN ALIM SATIM YERİ 0541 567 04 54
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Hemen Ara

Sincan Evden Eve Nakliyat